Mo i Rana Kulturhus

  • Sted: Mo i Rana
  • Oppdragsgiver: Rana kommune og Entra Eiendom
  • Arkitekt for bygg: Dyrvik arkitekter
  • Areal: 12 000 m2
  • Status: Skisseprosjekt 2009

Rana kommune vil satse på kompetanseutvikling og kultur for å skape vekst, utvikling og trivsel. Nytt kunnskaps- og kultursenter skal gi gode vilkår for kompetanseutvikling, næringsutvikling og kulturopplevelse.Kulturhuset skal være tilgjengelig for alle. Det skal fungere som en del av byens struktur og skal gi en positiv opplevelse når man beveger seg forbi, til eller fra plassen, til alle årstider og i all slags vær.

Rådhusplassen og kunnskaps-og kultursenteret er endepunkt for Havmannaksen som går fra sjøen og gjennom byen. Parken og festplassen med scene og amfi vil være samlingsstedet for byens befolkning på bl.a. 17. mai.

Lyssetting gjør området til en spennende visuell opplevelse når det er mørkt. Lave stålmurer med innfelt lys er et viktig element langs gangveiene, som gløden fra jordas indre. Med innfelt lys i kantene vil skiferplassen ved rådhuset og scenen på festplassen flyte på en pute av lys. Bygningsmassen og en frodig innramming skjermer uteområdende for vind, store eksisterende trær på området integreres slik at kulturparken allerede fra første dag  vil ha et lunt preg.

1. premie i prosjektkonkurranse 2008