Oksenøya skole og barnehage

Sted: Bærum kommune

Oppdragsgiver: Veidekke Entreprenør AS

Samarbeidspartner: Arkitektgruppen Lille Frøen og ARKITEMA

Areal: 20 daa

Status: Ferdigstilt 2022

Oksenøya skole er en del av Oksenøya senter som består av skole, barnehage, bo – og behandlingssenter (BBS) og idrettsanlegg. Prosjektet har en ambisiøs miljøtilnærming med BREEAM sertifisering ”Outstanding” og med åpen og lokal overvannshåndtering. Overvann løses ved å utnytte oppfyllingsmasser som magasin for infiltrasjon og for kontrollert påslipp til Nansenparken. Det er regnbed på forplass og i skolens økohage.

Skolegården er oversiktlig og soneinndelt, og er utformet slik at det er en bevegelse i aktivitetsintensiteten på leken, fra roligere/lavere intensitet i Generasjonsgata og Øvre skolegård til mer fysisk/høy intensitet i Nedre skolegård. I tilknytting til trinninngangen er det nærlek tilpasset barnas alder, samtidig som man kan bevege seg utover i anlegget dersom man ønsker det. Skolegården vil fungere godt som nærmiljøanlegg utom skolens åpningstider for både barn og unge.

Barnehagens uteområder ligger solfylt til sør og sørøst på tomten. Inn mot bygget er det rolige soner for opphold og avslapping. Det er lagt inn spennende lekeøyer nær bygget, som er beregnet for de minste barna. Lekeapparatene er i hovedsak lagt i et samlet bånd i overgangen mellom det grønne landskapet og asfaltområdet. I tillegg er det en rundløype/sykkelbane som beveger seg gjennom de ulike lekeområdene. I den nedre delen er det attraktive grønne lekearealer, med delvis tett buskvegetasjon som lager spennende ganger og rom for barna. Overgangene mellom nivåene er delvis bearbeidet med gummidekke og slake vegetasjonsskråninger.

Vi har lagt vekt på at Oksenøya senter skal være et varig og lekent anlegg av høy kvalitet. Anlegget er grønt og frodig med ulike opplevelser gjennom årstidene. Utomhusanlegget ligger godt tilpasset de eksisterende parkdragene og sentralparken, både med tanke på høyder og funksjon. Det er et bærekraftig anlegg med tanke på byøkologi og håndtering av overvann. Anlegget er utformet slik at det er tilgjengelig for alle og det legger seg naturlig inn i terrenget og inn i det overordnede landskapet på Fornebu.