Aktivitetsparken på Voss

Sted: Voss

Oppdragsgiver: Voss herad

Areal: Ca 30 daa

Status: Ferdigstilt 2022

Prosjektet vant Landskapsarkitekturprisen 2023.

Vi startet opp med landskapsanalyser som så på de store koblingene i området, og videre resulterte i en illustrasjonsplan for parken som grunnlag for regulering. Nå står aktivitetsparken ferdig bygget til glede for lokalmiljøet, parken er blitt et vellykket generasjonsanlegg som brukes fra morgen til kveld.

De store høydeforskjellene ned mot vannet er utnyttet til et solfylt gressamfi i lokal naturstein. Området er oppfylt av gode drenerende masser der regnvannet fordrøyes før det går ut i Vangsvannet. Det er opparbeidet et rulleanlegg, utformet i samarbeid med Betongpark, sandvolleyball og mange ulike sitte og oppholdsplasser. I hjertet av anlegget designet vi en organisk skulptur, inspirert av «V for Voss». Skulpturen er både et identitetsskapende element i anlegget, samtidig som at den benyttes både til lek for de minste, og som hengested for ungdommen på kveldstid.

Aktivitetparken er blitt en naturlig del av en større grønnstruktur med store åpne landskapsrom og enkel utforming samtidig som den er særegen og skulpturell. Utformingen ivaretar den viktige siktaksen opp til Vossabadet og en viktig siktakse fra sentrum og til vannet. Selv om rulleparken består av store grå betongflater er utforming laget slik at parken likevel binder grøntarealene Prestegardsmoen og Prestagardslandet sammen på tvers over badestranda. Fra å være et «ikke-sted» i en bratt grus skråning, fletter en skulpturell park to områder sammen. Variert aktivitet, plass for kreativ lek, undring, mestring og folkehelse er forent i god design i en ny generasjonsmøteplass på Voss. Tidligere var det vanskelig å komme ned til vannet for rullestoler og barnevogn, men vannet og aktivitetene er nå blitt tilgjengelig for alle.

Arealet er sterkt flomutsatt. Alle konstruksjoner er fundamentert og dimensjonert slik at de tåler bølgepåvirkning, isgang, drivved og flomsituasjon med årlig oversvømmelse. Flomproblematikken er bevisstgjort for publikum i form av flomsøyler som viser tidligere flomtopper, og infoskilt. Det er tilrettelagt for ulike brukergrupper, med glidende overgang mellom soner for høy og lav aktivitet og opphold. 

Det er brukt enkle og få virkemidler og parken er utforma på en slik måte at den trenger lite vedlikehold selv om den blir oversvømt årlig.

Foto: UAS Voss AS, Gunnar Bergo og Østengen og Bergo